Graag wil ik jullie laten weten, misschien wel een open deur, want we hebben het er vaak over gehad, dat ik geen voorstander ben van het voeren van rauw vlees, zoals BARF, KVV (kant en klaar vers voer) etc.
Rauw vlees noemt men vers vlees.
Als ik daar voorstander van was geweest, dan had ik natuurlijk wel een rauwe voeding (met konijn, zalm en pens) ontwikkeld voor dit ras, aangevuld met het recept voor de Australian Cobberdog.
Er zijn heel veel voorstanders van rauw vlees.. het carnivorendieet. Rauw vlees is echt een tendens, een hype geworden.
Toch weten we allemaal dat een wolf in het wild, ook vandaag de dag, niet ouder kan worden dan 5. Op internet staat 8 en 10, maar het is toch echt tussen de 4 en hooguit 6, gemiddeld 5 jaar oud. Vaak zijn afgebroken tanden, door het eten van karkassen en kalktekorten, de oorzaak van verhongering en sterfte, maar ook darmperforatie (door verorberde botsplinters met huid en haar en door uitsluitend rauw vleesvoeding), ziektekiemen in rottend vlees, of gevechten de oorzaak van vroege sterfte in het wild. In gevangenschap met o.a. aanvullende voedingssupplementen, toegevoegd aan het carnivorendieet, kunnen wolven wel 20 jaar worden. Gebit en de algehele gezondheid worden dan gecontroleerd en bij gebroken tanden kan het dieet worden aangepast. Voedingsdeskundigen bepalen dan welke supplementen moeten worden toegevoegd, welke hoeveelheid in grammen, afgestemd op het gewicht en de algemene gesteldheid van het individuele dier.
Even voor de duidelijkheid… dat weet een leek, maar ook een fokker niet. Daar moet je voor hebben gestudeerd. Zelf voedingstoffen toevoegen aan rauw vlees voor de hond, is dus al een studie op zichzelf en kan bij een leek al snel tot tekorten leiden. Dat kun je als fokker dus bijna niet adviseren aan de nieuwe pupbaasjes die vaak voor het eerst een hond krijgen. Wel is het mogelijk om een aantal keren per week iets vers te geven, maar laat er dan wel even de kook overheen gaan. Sommigen mengen ook vers gekookte kip, verse tonijn of een ander soort vlees door de koudgeperste brokken. Dat is ook een goede optie. Zo kan je de voeding geregeld wat origineler en verrassender maken en krijgen de honden alle voedingstoffen binnen met wat extra`s.
Heel vroeger at de mens ook rauw vlees. Doordat we onder meer het vlees zijn gaan verhitten worden we nu ouder. Dat geldt ook voor de huishond. Een goed recept brok is minimaal verhit zodat de voedingsstoffen en het recept optimaal behouden blijven. Door de verse brok kan je altijd een variatie mengen van een vers, gekookt stukje vlees of vis.
Lees hieronder, van een willekeurig medisch centrum voor dieren, het: waarom wel en waarom niet! Bijna alle dierenartsen vertellen hetzelfde, dus het is geen broodje aap verhaal zoals veel fokkers blijven beweren. Er zijn bovendien wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan. Tis een oud welles nietes verhaal, maar na 12 jaar ervaring, kies ik toch voor de koudgeperste brok. Daarom heb ik voor ons ras (met volle overtuiging) een natuurlijke, specifieke voeding laten produceren in de vorm van een koudgeperste brok en juist niet in de vorm van vers vlees.
Een tweede reden daarvoor is, omdat alle beweringen die worden geclaimd door verkopers en voorstanders van rauw vlees (hoe goed bedoeld ook) gewoon niet waar zijn. Ik heb dat natuurlijk grondig onderzocht. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor. Tot in de treure heb ik voor- en nadelen overwogen voordat ik de keuze voor een te maken voeding koos. Afgewogen, naast mijn 12 jaar lange ervaring met honden en de voeding die zij eten, is de beste keuze uiteindelijk gemaakt.
Ik heb ooit eens een rol vers vlees geprobeerd van BARF en DARF en deze laten ontdooien, want je moet het ingevroren houden voordat de hond het zal eten. Het ontdooien duurde best lang en dan moet het alsnog koud worden gegeten door de hond. Als je het namelijk lekker warm laten worden is de stank die van die voeding afkomt niet te verteren en blijft de lucht tijden in huis hangen. Ik heb vervolgens een volgende rol uit elkaar gehaald en gekeken wat erin zat. Het is gewoon waar… er zitten volle darmen in met de ontlasting van het slachtvee er nog in. Dat verklaarde de felle urine en poeplucht. Verder bleek er na onderzoek o.a. blaasworm in te zitten. Een getver de getver was natuurlijk mijn eerste reactie. Een vriendin van mij was zo dom geweest de voeding in de microwave te laten ontdooien, dat ging wat sneller dacht ze. De microwave kon ze daarna wegbrengen naar “alte sachen”, de lucht ging er nooit meer uit. Ik vind dat met kinderen in huis en draaiende gezinnen niet te doen en het lijkt me ook niet gezond voor de hond… een bordje poep met blaasworm.
Als je vers vlees wil geven, haal het dan gewoon bij de keurslager, daar kun je ook hart (spiervlees) en orgaanvlees voor de hond bestellen, maar ook kluiven. Dat is veel schoner vlees, stinkt niet als je het even verhit en bevat geen afval. Mijn slager bewaart voor mij het spiervlees waar ik even kort de kook overheen laat gaan en dit een paar keer per week door de brokken meng.
Als darmperforatie eenmaal is ontdekt… is het bijna altijd al te laat voor de hond. Dat risico wil ik niet lopen. Hieronder lees je o.a. ook hoe dat kan en waarom je beter niet kiest voor rauw vlees. Ik heb hierover ook een link toegevoegd van de universiteit Utrecht, faculteit dierengeneeskunde.
https://www.uu.nl/nieuws/voor-onze-hond-alleen-rauw-vlees
https://www.mcvoordieren.nl/vers-vlees-hond-voordelen-nadelen