Hierbij enige informatie over onze gewijzigde voorwaarden in het puppy-contract.
Voorgaande jaren betaalde de nieuwe/toekomstig eigenaren een x bedrag voor de pup. De pup komt i.v.m. een nieuw ras in ontwikkeling en o.a. de castratieplicht die daarmee in verband staat met een contract waarin afspraken zijn vastgelegd met de verkoper en de koper.
I.v.m. allerlei regelgeving rondom een algemene aankoop in Nederland hielden sommige mensen zich niet aan de gemaakte afspraken waaronder; opvoeding, titeradvies, verzorging en castratieplicht. Ik heb daarom de voorwaarden in het contract moeten wijzigen. Tevens heb ik algemene voorwaarden laten opmaken die bij het contract horen.
Op het moment dat je bijvoorbeeld een tafel koopt, gelden daarvoor (in Nederland) dezelfde regels als voor de aankoop van een pup. Bij ons in praktijk strookt die regelgeving niet met levende have/dieren. Ook is het zo dat de prijs voor een Australian Cobberdog die niet als fokhond wordt verkocht veel lager is dan de prijs voor een fokhond. De niet fokhond gaat daarom mee met de nieuwe eigenaar voor de prijs van een niet fokhond met een castratieplicht die kan worden gedaan vanaf 6 maanden. Totaan de castratie heeft de hond die werd meegegeven als NOT FOR BREEDING, hetgeen ook op de stamboom komt te staan, wel een waarde van een intacte fokhond en juist daarvan werd door een aantal mensen misbruik gemaakt.
Een van mijn pups werd op marktplaats aangeboden via een trimsalon van de eigenaar, 1 van mijn pups is verdwenen en waarschijnlijk terechtgekomen in de broodfok. Daarnaast heb ik meerdere rechtzaken moeten voeren tegen mensen die verschillende afspraken niet nakwamen. Die zaken win je niet altijd, omdat de honden dan al zijn verduisterd of ergens zijn geplaatst. Dan heeft het verder geen zin om een bodemprocedure te starten om de financiële schade te verhalen, want daar gaat veel te veel tijd, geld en frustratie inzitten, terwijl de hond waar het om ging toch al weg is. Ondanks het lange voortraject en de goede indruk die je hebt van sommige mensen, kun je gewoonlijk niet aan de buitenkant zien wat er in het bolletje omgaat.
Het is niet altijd zeker of mensen een dierenarts bezoeken voor ontworming en vacinatie of zich aan de adviezen houden. Dat wil ik in de toekomst gaan voorkomen en dan gelden de nieuwe regels dus ook voor de mensen die zich wel aan afspraken willen houden. Helaas kan dat niet anders.
De nieuwe voorwaarden worden t.z.t. op mijn website geplaatst.
Belangrijke wijzigingen:
Totaan de castratie van de hond is men nog geen eigenaar van de opgroeiende pup. Men betaalt een borg voor de hond in de hoogte van de koopsom van een hond die niet ingezet zal worden voor een voortzettingsprogramma. Totdat aan alle voorwaarden is voldaan, is men nog geen eigenaar van de hond en krijgt men nog geen stamboom-, en ouderdieren-documentatie mee. I.v.m. vakanties en dierenartsbezoeken krijgt men wel het paspoort (dat bij de hond hoort) mee naar huis. De borg wordt na castratie en het naleven van de afspraken omgezet in de koopsom. Mensen die aan het voortzettingsprogramma willen meewerken en zelf ook een nestje willen realiseren kunnen met mij vervolgens nieuwe afspraken maken.
En:
- Pups zullen vanaf heden het nest met de leeftijd van 12 weken verlaten, zodat alle vaccins (ook de rabiesvaccin) door mijn dierenarts zijn gegeven. Op die manier gaan alle pups goed beschermd weg en kan ik nog wat sturen tijdens de tweede inprentingsfase.
- Pups krijgen met 12 weken nog een extra controle, ook m.b.t. het gebit en eventueel nog niet ingedaalde balletjes bij een reutje. Op die manier is er 1 dierenarts die de pups regelmatig ziet, hen vanaf de geboorte al kende en tevens de follow-ups doet in de belangrijkste fase van pups leven, de tweede socialisatiefase
- Pups blijven dus een maand langer zodat de laatste 2 vaccinaties ook door mijn dierenarts worden gegeven.
- Een deel van de opvoeding, zindelijkheidstraining etc. zal door mij worden gedaan. De pupprijs zal o.a. daarom worden verhoogt van € 2500 naar € 3000. Ook de ontwormingsmedicatie wordt door mij dan al voor een jaar meegegeven. Op die manier hoeft pup pas met 12 maanden oud voor het eerst zijn nieuwe dierenarts te zien, kunnen baasjes onbezorgd van hun pup genieten en is alle zorg rondom pup al geregeld en betaald. Ook ik ben dan zeker van een rustige periode voor pup na vertrek en kan ik ze een groot deel van de inprentingsfase nog blijven controleren.
Ik hoop zo allerlei vervelende situaties in de toekomst te kunnen voorkomen, vooral in het belang van pup. Voor mij wordt dat wat harder aanpoten en voor de klant wat langer wachten.
Ik ben er echt van overtuigd dat ik op deze manier de pups optimale bescherming meegeef.
Pauline